30 mayo, 2009

Focs entre esglésies a la illa grega de Quíos


Cada diumenge de Pascua a la petita illa grega de Quios esclata una guerra de focs artificials entre dues parròquies rivals. Una tradició un tant estranya però molt arrelada i estimada. Dues esglésies ortodoxes de la ciutat de Vrodandos es disparen coets entre elles amb l’objectiu d’arribar a la campana de l’església oponent.

Les anomenades "bandes" des de les dues parròquies rivals - Sant Mark i Panagia Erithiani - passen mesos preparant més de 25000 coets. Aproximadament 150 persones estan implicades en la seva producció; utilitzen eines de bronze evitar que les espurnes encenguin la mescla de pólvora volàtil. Però hi ha perill, tècnicament fer coets és il·legal però la policia fa la vista grossa pel procés.

Per contra, molts coets es desvien i van a parar a les cases del veïnat obligant a la gent dels voltants a cobrir-se i protegir-se i a reparar els desperfectes un cop acaba la celebració.

L’origen de la tradició no està del tot clar, el que sí és que va començar l’any 1889 quan els ocupants otomans van confiscar els canons dels illencs i els locals van respondre tirant-los focs d’artifici casolans.


No hay comentarios:

Publicar un comentario